Blandade hundar (och att fotografera svart päls)

Jag gillar att fotografera djur i allmänhet men hundar i synnerhet, hundars standardmin är oftast glad och öppen, och oavsett vad de sysslar med brukar det bli mycket känslor i bilderna. Bilden ovan är en beställningsbild i utomhusmiljö på hunden Theo, en Flat-Coated Retriever. Just svarta hundar (och katter för den delen) är lite extra svåra att fotografera, kamerans ljusmätare har svårt att hantera det svarta, så det är lätt att det blir en svart blob i mitten.

Ljusare hundar, och speciellt de med lite blonda och röda toner är mycket mycket lättare att ta bilder på, hade Theo exempelvis varit på följande bild hade han smält ihop med soffan och bara sett helt jämnsvart ut.Pembroke Welsh Corgi

Enkla saker som jag försöker tänka på vid fotograferingstillfället är att underexponera något, och att försöka ljussätta så att ljuset kommer lite snett från sidan, (i detta fallet eftermiddagssol) för att fånga upp reflektioner i pälsen. Sedan att dra upp skuggorna på hunden något i Lightroom vid efterbearbetningen. Här är en före och efterbild från denna uppljusningen, övre delen är fixad:

theo före och efter uppljusade skuggor

Jag gillar som sagt att fotografera hundar, ibland stöter man på en hund när man är ute och promenerar och har kameran med sig, och i de fallen ställer nästan alla hundar gladeligen upp och poserar lite (om matte och/eller husse är med brukar de gömma sig och låta hunden ta fokus).

Här är ett litet urval av hundar jag mött senaste tiden:
hund i mariestad
Denna hunden mötte jag i Mariestad, den var ute och promenerade själv i skogskanten

hund-2-villa
Denna hunden lekte runt i och kring uteserveringen på villa bellparc i göteborg. Detta är en av de få sekunder när den stod stilla.

fabulös hund med hårband
Denna hunden stod och vaktade sin trädgård i Stenungssund. Det var oundvikligt att ta ett kort med det fina hårbandet.

hund på gullholmen
Denna hunden stod och vaktade butiken på gullholmen när jag var och besökte Sven Andesssons fotoutställning i helgen. Den pågår t.o.m. 17 maj så i skrivande stund är det fortfarande möjligt att besöka utställningen.

hund på spårvagnen
Denna bilden har kanske inte samma tekniska kvalité, men det är ändå en härlig bild när hunden är ihoprullad i knät på husse på spårvagnen.

Sist men inte minst en bonusbild på Theo från slutet av samma fototillfälle, detta är ett av tillfällena då det blir fint att låta hunden bli helt svart. Bilden är tagen uppe vid masthuggskyrkan i göteborg.
theo uppe vid masthuggskyrkan

One Comment

  1. Svara
    Josefine ♔ 2015-05-21

    Vilka fina hundar! :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *