Göteborg vs Paris

För lite mer än ett år sedan var vi i paris och där tog jag paris-delen av bilden ovan, och något senare var jag i östra göteborg och såg en vy som jag tyckte jag kände igen lite.

Det är alltså ljuskäglorna på Eiffeltornet respektive Läppstiftet jag menar, här är båda bilderna i sin helhet:

paris skyline

göteborg skyline

Det är en ganska häftig effekt på en skyline om man har turen att hitta en roterande ljuskägla som dessa, när man väl hittat en behöver man stativ och en kamera med inställningsbar slutartid. Slutartiden skall alltså anpassas efter det halva varv av ljuskäglan då den är riktad mot dig. I dessa fallen roterade paris-ljuset betydligt snabbare än göteborgs-ljuset, 2,5 sekunder i paris och 13 sekunder i göteborg (och som du ser borde den kanske varit 1-2 sekunder till).

Enklast är att ställa din kamera i S-läge, ställ in tiden det tar för ljuset att pasera och låt kameran själv sköta bländare. Blir bilden för mörk eller för ljus kan du höja eller sänka exponeringskompensationen eller gå över till M-läge och ställa in bländaren själv. Vid såhär långa slutartider fungerar det bra att köra på ISO-100 om det inte är väldigt svagt ljus.

Lycka till!

3 Comments

 1. Svara
  Mizca 2015-01-17

  Svar: Tack!
  Tagen vid mitt favoritställe :)

 2. Svara
  Rode 2015-01-27

  Så läcker bild över Paris!

 3. Svara
  Magdalena Widegren 2015-01-30

  Läcker sammanslagning. Du har rätt, det var en snarlik vy. Väl skådat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *